sobota 29. srpna 2009
Punčák podle Berušky
Těsto: dělala jsme 2 korpusy - první ze 4 vajec, druhý ze 2 vajec. Žloutky se utřely s cukrem 260g (130g), z bílků sníh. Do žloutkové pěny se zamíchalo trochu prášku do pečiva, a 260g (130g) polohrubé mouky. Vmíchal se ušlehaný tuhý sníh. Upéct na 180 st. v předehřáté troubě cca 20-25 minut.
Cukerný roztok: 300g cukru jsem smíchala s 300ml vody, 6 lžic rumu (nebo 3 lžíce rumu a 3 lžíce punče), šťáva z jednoho citronu - svařit, rozdělit do dvou misek a dle fantazie obarvit. nejčastěji se barví část žlutě, a část červeně. (já udělala část červenou a část zelenou - aby squadra měla o čem opět diskutovat :-))))
Cukrová poleva: 150g moučkového cukru smíchat se šťávou z citronu (cca 2 lžíce) a 4 lžic horké vody - utřít do hladka, rozetřít na dort (nedělala jsem cukrovou polevu, ale potáhla jsme dort marcipánovou hmotou v barvě dortu - mramorovaně (opět pro radost squadry :-)))
Korpus ze 4 vajec jsem rozpůlila a obě vnitřní strany hustě pomazala marmeládou. Korpus ze 2 vajec jsem rozkrájela na pruhy a střídavě namáčela v cukerném roztoku a znovu poskládala do formy, kde již byla spodní strana prvního korpusu. Na barevnou střední část jsem položila marmeládou ke středu druhou půlku prvního korpusu. Zatížit a nechat v lednici odležet, nejlépe přes noc.
Poté se dort vyjme, položí na tác, či velký talíř a rozetře se na něj cukrová poleva. Já dort potáhla marcipánovou hmotou v barvách dotru a mramorovaně.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat